پایگاه اطلاع رسانی ،مشاوره و راهنمایی کشاورزان و دوستداران علم کشاورزی در وسیع ترین بخش ایران
خرمالو و اطلاعاتی از کشت آن
۱۳٩٢/٧/۱٦ ساعت ٩:٠٩ ‎ب.ظ | نوشته ‌شده به دست سعیدمومن زاده خبیصی | ( نظرات )


  خرمالو با نام انگلیسی Persimmon ، از میوه های گرمسیری و نیمه گرمسیری  ، تک لپه ای و خزان کننده و دارای گل های زرد  متمایل به رنک سفید می باشد. تولید و تکثیر میوه از دو طریق بکرزایی و یا گرده افشانی صورت می پذیرد. خاک های مناسب برای کاشت خرمالو باید دارای قابلیت نفوذ پذیری کافی بوده تا ریشه ها بتوانند بخوبی درون خاک رشد نمایند . PH یا اسیدینه خاک بین 5/6 تا 5/7 و نیاز آبی آن از 6000 الی 12000 متر مکعب در هکتار در سال در نوسان می باشد.
 در ارقام خرمالو رنگ های مختلف قرمز نارنجی روشن تا رنگ تیره وجود دارد و هسته داخل میوه در حالت نارس بادامی شکل است. قطر میوه آن از 5/1 تا 9/1 سانتی متر در اشکال گوناگون کره ای یا بشقابی و بلوطی شکل  متغیر است و دارای دو گونه گس وغیر گس می باشند .
میوه های گس
 
تا قبل از ریخته شدن گس هستند وهنگامی که می رسند شیرین و نرم می شوند . گونه های غیر گس زمانی که کال هستند کمتر گس می باشند و حالت گس خود را خیلی زود از دست می دهند و درحالت رسیده سفت میباشند. خرمالو بومی آسیا و کشور چین می باشد و سپس به سایر نواحی آسیای شرقی برده شده و در اوائل قرن نوزدهم میلادی به اروپا و آمریکا برده شده و کاشت و پرورش یافت.در اساطیر یونان باستان به خرمالو الهه آتش یا The fire of zeuz می گفتند .
 کاسه گل خرمالو همراه با میوه آن چیده می شود ولی هنگامی که میوه کاملاً رسیده می شود، کاسه گل به آسانی از میوه جدا می گردد. گونه ژاپنی آن به نام کاکی KaKi (Diospynos kaki ) در حد بسیار گسترده ای پرورش می یابد و تولید می گردد گونه کاکی دارای بافت نسبتاً فیبری و دارای مزه شیرین و گس می باشد ارقام چینی آن خوشمزه تر هستند و درخت آن دارای برگ های ضخیم می باشد .
 خرمالو ، این میوه خوش رنگ و خوش طعم،دارای خواص طبی فراوان می باشد. خرمالو سرشار از مواد کافی مانند کلسیم ،گوگرد،فسفر ، منیزیم و آهن است . خرمالو سنگ کلیه را دفع می نماید و ناراحتی های گوارشی را برطرف می کند و برای بیماران قلبی عروقی و دیابتی توصیه می گردد . پوست میوه خرمالو هنگامی که کاملا رسیده باشد محتوی 4/1 ماده تانین است. خرمالو علاوه بر آنکه به صورت خام و تازه مصرف می شود. درآجیل و میوه های خشک نیز یافت می گردد با پختن خرمالو می توان مربا ، مارمالاد و نیز انواع شیرینی جات و کیک تهیه نمود. خرمالو دارای گلوکز کم و پروتئین موجوددرآن درحد تعادل می باشد.
از چوب درخت خرمالو که همان آبنوس شناخته می شود و بسیار سنگین و محکم است و مغز چوب در چندین گونه گرمسیری به رنگ سیاه براق می باشد و در صنایع منبت کاری ، معرق کاری و مبل سازی غیره کاربرد فراوان دارد.همچنین در کشورهای اروپایی وآمریکا، چوب خرمالو از جنبه های اقتصادی زیادی برخوردار است و گران قیمت می باشد
  
پرورش درخت خرمالو: propagation   
   گیاه خرمالو آفتاب دوست می باشدودر مناطق محصور و در مناطقی دارای آب و هوای خنک و معتدل با آفتاب کافی است(که امکان ایجاد این حالت در هوای گرم هم است) دارای رشد و عملکرد مطلوب می باشد و در مناطقی که هوا کمی سرد می باشد باید اطراف آن محصور گردد تا از خسارات ناشی از سرما و یخ زدگی محافظت گردد و در عین حال گیاهی مقاوم به سرما می باشد. گیاه خرمالو در مناطق گرم و نیمه گرم تا ­12- درجه سانتی گراد را تحمل می نماید ولی به سرمای زمستان نیازمند می باشد.
 درخت خرمالو در دامنه وسیعی از خاک های مختلف با بافت متوسط و زهکشی مناسب و حاصلخیز و حتی در خاک های رسی با با فت سنگین رشد می نمایدو در مناطقی که اسیدیته خاک بین 5/6 تا 5/7 باشد دارای رشد مطلوب می باشد و تحمل آن نسبت به خشکی و کمی آب قابل ملاحظه است ولی آبیاری آن باآب کافی،عملکرد محصول را به نحو قابل توجهی افزایش می دهد. درخت  خرمالو دارای ریشه های قوی می باشد و هنگام غرس نهال خرمالو باید در گودالهای عمیق کاشته شود.زمان رسیدن به حداکثر محصول 7الی10 سال نیاز می باشد.
 کودهای مغذی مورد نیاز خرمالو: fertilizers need
 خرمالو به مواد غذایی کمی نیاز دارد و در مناطقی که کود گیاهی در دسترس می باشد به کود شیمیایی نیاز نخواهد بود ولی در صورت عدم وجود کود گیاهی، میتوان از  ترکیبی از کودهای شیمیائی N-P-K به نسبت 10-10-10 استفاده نمود. کود را باید اواخر زمستان و اوائل بهار در پای درختان پخش نمود.
 
  آفات و امراض درخت خرمالو:pest and dieseases
مگس سفید و تریپس ها می تواند به پوست میوه خرمالو صدمه زده و موجب بدرنگ شدن میوه خرمالو گردند. آبیاری بیش از حد نیز موجب فاسد شدن ریشه گیاه می گردد. حیوانات موذی مانند موش نیز می تواند به ریشه درخت خرمالو صدمه وارد آورند.
زود گلدهی ، ریزش محصول و ترک خوردن میوه در اطراف کاسبرگ وآفتاب سوختگی میوه از امراض درخت خرمالومی باشد.ریزش میوه پدید ه ای طبیعی در درختان میوه و خرمالو است و در عین حال تغذیه گیاه خرمالو با کودهای پوسیده حیوانی به مقدار کافی می تواند از ریزش میوه به نحو موثری جلوگیری نماید.
ارقام خرمالو :variety
خرمالو و دارای ارقام گس astringent و غیرگس non- astringent   می باشد که از نظر اندازه، شکل و مزه آن بسیار متفاوت می باشد.
ارقام گس :
ارقام   Eureka , Hachiya وHonanRed , Sakjo وTamopan  و Triumnh ارقام گس می باشند.
ارقام غیرگس :
Fuyu، Gesho ،Guant fuyu ،Gosho ،Imoto  وizu ،jiro    maekawajro، suruga okugosho   ارقام غیرگس می باشند.
گرده افشانی باغات خرمالو :in persimmon orchard pollination 
 گیاه خرمالو هم از طریق گرده افشانی و هم ازطریق  بکر زایی ، تولید میوه می نماید ولی بر اساس مطالعات انجام شده ، تولید میوه از طریق بکرزایی ، موجب ریزش مداوم محصول می گرددو گرده افشانی عملکرد برداشت میوه را افزایش می دهد و از ریزش مداوم محصول جلوگیری می نماید .
بر اساس مطالعات انجام شده در کشور استرالیا ، گرده افشانی توسط حشرات و عمدتاً زنبور عسل صورت گرفته و نیاز به گرده افشانی مکانیکی نمی باشد. بیشتر تولید کنندگان و پرورشدهندگان خرمالو در کشوراسترالیا،از گونه های خرمالوی ماده استفاده می نمایند. زنبور عسل از نژاد اروپائی mallifera و دیگر گونه های بومی استرالیایی
زنبور عسل مانند Trigona spp  دارای عملکرد بالایی در گرده افشانی می باشند. با نصب کندوهای زنبور عسل در درون باغات خرمالو به ازاء 3/2 کندو در هر هکتار می توان بیشترین عملکرد تولید محصول را بدست می آید. متوسط تولید خرمالو در این کشور در هر هکتار 35 تن می باشد. خرمالوی تولید شده در استرالیا به غیر از مصرف داخلی به کشورهای اروپایی، سنگاپور، تایلند و ژاپن صادر می گردد.
در مناطق نیمه گرمسیر کشور استرالیا، گلدهی درختان خرمالو 35 روز بعد از سپری شدن فصل سرما رخ می دهد و چنانکه فصل سرما بطور معمول تداوم یابد ، بعد از 70 روز گل ها ظاهر می گردند. درجه حرارت مطلوب بین 12 تا 17 درجه سانتی گراد برای جوانه زدن غنچه و 27 تا 32 درجه سانتی گراد برای تولید غنچه می باشد. بعداز یک الی دو هفته از زمان تولید گل گرده افشانی صورت پذیرد. زمان گرده افشانی هنگامی است که 5 الی 10 درصد شکوفه ها ظاهر شده باشند و زنبور عسل فقط شکوفه ها را مورد هجوم قرار داده و از  نشستن بر قسمتهای دیگر درخت خودداری می نماید.زمان برداشت خرمالو در کشور استرالیا در ماه های آبان و آذر می باشد.
برداشت و انبارداری محصول خرمالو:havesting and storage
مناسب ترین روش برداشت خرمالو،چیدن میوه از درخت و هنگامی که سفت رسیده همراه با کاسه گل آن است.
درجه حرارت بهینه برای نگهداری محصول خرمالو صفر درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی محل نگهداری میوه خرمالو باید 90 تا 95 درصد باشد. انبارداری و حمل ونقل آسان حرمالو از مزیتهای این محصول می باشد که می توان برای بیش از سه ماه نگهداری و به بازارهای مصرف عرضه نمود.
 فرآوری و بازاریابی خرمالو: and marketing processing  
خرمالو بیشتر بصورت تازه خوری به  مصرف می رسد و امروزه می توان  با خشک کردن، فریز نمودن ، پختن و کنسرو آن را فرآوری نمود.جهت از بین بردن مزه گس خرمالوو پیش رس نمودن آن به هنگام انبارداری از گاز اتیلین و گاز co2 استفاده می نمایند و این در حالی است که میوه تازه و با طراوت  می ماند.
آینده و بازار یابی محصول خرمالو در بازارهای جهانی بستگی به تولید ارقام مرغوب و بسته بندی مناسب  جهت صادرات آن دارد.
 کاشت و پرورش خرمالودرایران: 
   سطح زیرکشت باغات خرمالو در سال 89 در ایران برابر 1168 هکتار و  مجموع تولید آن 12956 تن بوده است. عملکرد باغات خرمالو در هر هکتار 14163 کیلوگرم می باشد
 در ایران خرمالو را به پایه وحشی آن که خرمندی نامیده می شود پیوند می زنند و همچنین می توان با قلمه زدن آن را تکثیر نمود. برای غرس نهال خرمالو آن را در ارتفاع یک متری از سطح زمین می کارند و این در حالی است که نهال خرمالو دارای 4 الی 5 جوانه باشد و پیش از فصل بهار حدود 30 الی 50 درصد شاخه های آن را هرس می نمایند .ارتفاع درخت خرمالو در حدود 8 تا 12 متر می گردد.
 بر طبق جدول شماره سه ، کاشت و پرورش خرمالو و تولید آن به عنوان یک محصول مهم باغی در ایران و جهان از قدمت چندانی برخوردار نمی باشد . در سال 1970 میلادی تولید خرمالو در ایران 25 تن بوده است و تولید محصول آن طی 40 سال اخیر در مقایسه با دیگر کشورهای عمده تولید کننده خرمالو بسیار ناجیز می باشد.
 در ایران تنوع ژنتیکی در 22 نمونه خرمالو (کاکی) و 7 نمونه مربوط به گونه های (لوتوس و ویرجینانا) وجود دارد. میوه های این گونه ها  گرد، بلوطی و قلبی شکل می باشند. دیگر ارقام خرمالو در ایران رقم فوی کاکی fuykaki می باشد . میوه های آن مدور و تقریبا بزرگ می باشد واز نظر طعم و مزه از ارقام مرغوب خرمالو محسوب می گردد.
رقم ژاپنی ایرانی یا رقم هیداتان ناشی که از ارقام گس می باشد و میوه آن مکعبی شکل و تیپ درخت آن گسترده است.
همچنین رقم زاپنی هاشیاکی که دارای طعم خاص می باشد و دارای میوه های گرد و مایل به زرد است و می توان برای مدت طولانی انبار نمود.
خرمالوی وحشی یا رقم خرمندی که به عنوان پایه استفاده می گردد و تیپ درخت آن uprighte  یا ایستاده می باشد و میوه های آن ریز است ولی مقاومت خوبی در خاک های فقیر و غیر حاصلخیر دارد.
 منابع: 
Persimmon definition from answers.com   

برچسب‌ها:

 
موضوعات
لینک دوستان
دیگر موارد
تماس با ما

.