پایگاه اطلاع رسانی ،مشاوره و راهنمایی کشاورزان و دوستداران علم کشاورزی در وسیع ترین بخش ایران
عملیات لازم جهت بسته بندی خرما در فصل برداشت
۱۳٩٢/٤/۳۱ ساعت ۱:٠٠ ‎ب.ظ | نوشته ‌شده به دست سعیدمومن زاده خبیصی | ( نظرات )

در ابتدای مطلب توضیحی کوتاه برعناوینی که در ادامه طرح خواهد شد.

 تاریخچه بسته بندی و انواع آن

عملیات لازم جهت بسته بندی خرما

بسته بندی خرما : 1- فرم بسته   2-تأمین بهداشت   3- بررسی بازار

ایران در حال حاضر از نظر تولید خرما جزو چهار کشور اول جهان است این در حالیست که از نظرارزش صادراتی در رتبه پایینی در مقایسه با سایر کشورهای صادر کننده قرار دارد که یکی از دلایل مهم آن اینست که از نظر کیفیت و زیبایی بسته بندی خرمای ایران در بین کشورهای تولید کننده و صادر کننده در آخرین رتبه ها قرار دارد. چنانچه خرما بطریق بهداشتی و مطابق با سلایق مشتریان خارجی بسته بندی و نگهداری شود ده تا دوازده برابر ارزش افزوده صادراتی به همراه خواهد داشت.

بر اساس مقدمه مطرح شده باید خدمت شما عرض کنم که :

یکی از مشکلات ما در خرما نبود یک بسته بندی مناسب و روش نگه داری خرما برای رساندن به بازار مناسب فروش هست و نگه داری میان مدت و بلندمدت است که در ادامه توضیح بیشتری در این مواردبیان خواهدشد که امیدوارم مورد استفاده شما قرار بگیرد.

این مطلب بر اساس درخواست یکی از دوستان همراه وبلاگ منتشر گردید.


تاریخچه بسته بندی و انواع آن

تاریخ نشان داده است که در ابتدای تمدن بشری نیازی به بسته بندی مواد غذایی نبود، بلکه مردم برای به دست آوردن غذا از محلی به محل دیگر می رفتند تا زمانی که پناهگاه های دایمی برای خود پیدا کردند. در چنین شرایطی ناچار بودند غذا را از محل های مختلف جمع آوری کنند و به محل سکونت خود بیاورند. این نیاز باعث شد که اولین انواع بسته بندی نظیر کدوهای خشک شده، صدف ها، برگ ها، پوست حیوانات و دیگر مواد طبیعی مورد استفاده قرار بگیرند. برای انتقال آب، شیر، ماست، روغن یا دوغ از پوست حیوانات استفاده می شد. از شاخ حیوانات برای حمل و نقل و ذخیره غذا و محصولات کشاورزی استفاده کردند (هنوز در مناطق استوایی از بامبو برای ذخیره سازی مواد غذایی استفاده می شود

 

عملیات لازم جهت بسته بندی خرما 

     بسته بندی خرما 

1- فرم بسته  

فرم بسته باید تا حد امکان ساده باشد و از پیچیدگی و ابهام به دور باشد درعین حال فرم بسته می بایست بهداشت کالا را نمایش دهد و دارای گوشه ها و لبه های جاذب آلودگی و جرم نباشد و در ضمن درزها خوب گرفته شده و در بسته بندی به درستی صورت گیرد و تا از نفوذ آلودگی و رطوبت و حشرات و ... به درون بسته جلوگیری نماید . در این صورت اعتماد مشتری در زمینه بهداشت و سلامت محصول خرمای بسته بندی شده به خوبی جلب خواهد گردید . نکته حائز اهمیت دیگر در طراحی فرم و هندسه بسته ، همجواری آنها در قفسه های فروشگاهها و بسته های حمل و نقل می باشد که تحت عنوان چیدمان بسته ها نام برده می شود . فرم های هندسی منظم از ساده ترین اشکال و راه حلها در طراحی بسته بندی القاکننده بهداشت محصول و همچنین چیدمان آسان بسته ها می باشند.

2-تأمین بهداشت 

در طراحی بسته بندی مواد غذایی بهداشتی و ایمن نباید از مواد تیز و برا و همچنین مواد مضر شیمیایی که به مرور با محتویات بسته واکنش نشان می دهند همانند برخی پلاستیک ها استفاده کرد. حتی المقدور ازموادبازیافتی درساخت بسته های اولیه که مستقیماً درتماس با خرما می باشنداستفاده نشود. از ترکیبات شیمیایی خطرناک مانند تعدادی از چسب های شیمیایی که در جهت اتصالات بسته بکار می روند استفاده نشود ،مواد اولیه بسته بندی جاذب آلودگی و رطوبت نباشد.دربندی بسته ها از دیگر عواملی است که اگر به درستی صورت نگیرد باعث نفوذ رطوبت و میکرو ارگانیسم ها به درون بسته ها می شود و موجب فساد زودرس خرما می گردد.

4- فصل و زمان مناسب فروش خرما 

 در بازارهای اسلامی در ایام ماه مبارک رمضان و اعیاد مسلمانان و در ایران معمولا در کل فصول بازار مناسب فروش جنس مرغوب وجود دارد.

بسته بندی خرما 

مواد پلاستیک که برای بسته بندی خرما مورد استفاده قرار می گیرد میتواند شفاف یا رنگی باشد ولی نوع شفاف آن که به سهولت خرما را برای خریدار قابل رویت میکند بیشتر موردقبول می باشد . نوشته های خاصی که نشان دهنده مشخصات خرمایی بسته بندی شده است، باید بر روی ورقه های بسته بندی نوشته و چاپ شود . بهترین پوشش برای بسته های خرما، پوشش رنگی شفاف و چاپ شده که در عین حال خرمای محتوی آن قابل رویت است میباشد. برای آنکه خرما در طول زمان توزیع و عرضه به مصرف کننده سالم باقی بماند . پس از خاتمه عملیات بسته بندی خرماها ی بسته بندی شده را در داخل کارتن جای داده و برای توزیع در بازار های مصرف و یا در سرد خانه نگهداری مینمایند.

منبع:

1-پژمان، ح.، ١٣٨٠ راهنمای خرما- کاشت، داشت، برداشت. نشر آموزش کشاورزی، جلد ٣

2-جهانی ، 1381 . خرما میوه زندگی . نشر علوم کشاورزی ، چاپ اول     . 

3-فلاحی، م.، ١٣٧۵.رشد، نمو، دستاوری و بسته بندی خرما.انتشارات بارثاوا،

4-سرائی،ج .، 1375 ،خرما ،فرآیندوعمل آوری و تولید فرآورده های جنبی ،نشربارثاوا ،چاپ اول

5-فائز، م. و حمیدی اصفهانی، ز، ١٣٨۴.حفظ کیفیت خرما در مقابل عوامل بیولوژیکی وفیزیکوشیمیایی. پانزدهمین کنگره ملی صنایع غذایی ایران، انسیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی- درمانی شهید بهشتی، تهران،

6-هاشم پور ، م . ، 1381 . گنجینه خرما. نشر آموزش کشاورزی ،جلد اول

http://www.justification-plan.ir/

http://www.newdesign.ir/search.asp?id=568&rnd=9016

http://www.newdesign.ir/search.asp?id=727&rnd=7847

http://www.daneshju.ir/forum/f370/t13768.html


برچسب‌ها:

 
موضوعات
لینک دوستان
دیگر موارد
تماس با ما

.