پایگاه اطلاع رسانی ،مشاوره و راهنمایی کشاورزان و دوستداران علم کشاورزی در وسیع ترین بخش ایران
کشت کم خیار چنبر در شهداد!
۱۳٩٤/۳/۱۸ ساعت ٦:٠٥ ‎ق.ظ | نوشته ‌شده به دست سعیدمومن زاده خبیصی | ( نظرات )

خیار چنبر که چمبر یا خیارشنگ نیز خوانده می‌شود، کم‌عطرتر، باریک‌تر، درازتر و با انحناتر از خیار سبز است... اما در شهداد در حد نیاز خانگی کشت و به بازار ارائه نمیشود ؛ کشاورزان میتوانند در کنار کشت خربزه تکابی مبادرت به کشت خیار چنبر نمایند. در ادامه مختصر توضیحاتی در مورد خاک و کود لازمه و مراحل کاشت و داشت ارائه گردید، امیدوارم مورد استفاده قرار بگیرد.

نام انگلیسی: Armenian cucumber

نام علمی: Cucumis melo var. flexousus

خانواده: Cucurbitaceae

گیاهی یکساله است که زمان کاشت آن فصل بهار و پائیز است. روش کاشت خیار به صورت خطی می‌باشد. فاصله خطوط از یکدیگر ۵۰ تا ۶۰ سانتیمتر و فاصله بوته‌ها از یکدیگر بر روی خطوط ۵۰ تا ۱۰۰ سانتیمتر می‌باشد. در صورت امکان بذرها را پیش از کاشتن، به جهت افزایش قدرت جوانه زنی، ۱۲ الی ۲۴ ساعت در آب خیس کنید. محل قرار گرفتن هر بذر در زیر خاک ۲ تا ۳ سانتیمتر می‌باشد. دانه‌های این گیاه را مستقیما در محل اصلی می‌کارند و در هر نقطه چند دانه بذر را باهم کاشته و پس از سبز شدن، نهال‌های اضافی را قیچی و یا قطع می‌کنند تا در هر نقطه یک بوته قوی باقی بماند. خاک را تا سبز شدن بذرها مرطوب نگه دارید. پس از قوی شدن گیاه آبیاری محصول به دوبار در هفته (بصورت غرقابی) کاهش پیدا می‌کند. یکنواخت بودن توزیع آب در طی فصل رشد باعث جلوگیری از ریزش گل و کاهش میوه بستن و نیز جلوگیری از ایجاد عارضه پوسیدگی می‌گردد. پس از آنکه بوته‌ها رشد کردند آنها را به قیم می‌بندند (قیم، قطعه چوبی است که کنار بوته قرار می‌دهند تا بوته از آن بالا برود و یا آن که در دو سوی خطوط دو میله فلزی یا چوبی در زمین فرو می‌کنند و با بستن ریسمان به آن به وسیله ریسمان‌هایی ساقه بوته را به آن وصل می‌نمایند تا نهال در ارتفاع رشد کند و روی زمین گسترده نشود).


خاک و کود

این گیاه در طیف وسیعی از انواع خاک ها کشت می شود اما تنها در خاک های حاصلخیز که دارای مواد غذایی آلی و معدنی کافی باشند بهترین نتیجه را می دهند و خاک عمیق و منفذ دار برای رشد آنها مناسب است. کود  پتاس در تشکیل میوه تأثیر زیادی داشته و مقدار و نوع کود نیز بستگی به حاضلخیزی و نوع خاک دارد. مناسبترین PH  در خیار چنبر6 تا 7 است که اگر این گیاه در خاک های اسیدی کشت شوند محصول آن کاهش می یابد و برگ های آن به رنگ زرد مایل به سبز در می آید.از کود مرغی نیز میتوان به میزان کم به همراه کود دامی استفاده کرد.

 داشت

این گیاه در مقابل سرما حساس بوده و طالب گرما می باشد به همین دلیل باید کشت آن در مناطقی با آب و هوای نسبتاً گرم صورت گیرد. دمای بالا برای جوانه زنی در مراحل رویشی و زایشی گیاه لازم بوده و حداقل دما برای جوانه زنی خیار چنبر15 درجه سانتی گراد و برای رشد و نمو نیز بالای 25 درجه سانتی گراد می باشد. میزان دمای کم در شب باعث می شود طعم، مزه و شکل ظاهری میوه غیر طبیعی شود و همچنین میوه های کوچک آن از گیاه جدا شوند. حداکثر دمای لازم برای رشد خیار چنبررا  38 تا 40  درجه سانتی گراد است.


برچسب‌ها:

 
موضوعات
لینک دوستان
دیگر موارد
تماس با ما

.