پایگاه اطلاع رسانی ،مشاوره و راهنمایی کشاورزان و دوستداران علم کشاورزی در وسیع ترین بخش ایران
شناخت مگس خربزه و راه های مبارزه با آن!
۱۳٩۳/٤/٦ ساعت ۱٠:٠٢ ‎ب.ظ | نوشته ‌شده به دست سعیدمومن زاده خبیصی | ( نظرات )

تصاویر تهیه شده مربوط به روستای دهنو از مجموعه روستاهای تکابات شهداد هست که کشاورز در حال فعالیت در این روستا از وجود آفتی در مزرعه خبر داد که خسارت هم به دنبال داشته!. حال توضیحاتی در این مورد جمع آوری گردید امید که مورد استفاده قرار گیرد:(موارد قید شده تک به تک برای کنترل آفات به کشاورز شرح داده شد!).

ازاوایل خردادماه، حشره های کامل از خاک خارج شده و بعد از جفت گیری ، زیر پوست میوه های جالیزی نظیر خربزه و طالبی که به اندازه یک گردو یا قدری بزرگتر می باشند ، تخم ریزی می کنند .

تخم گذاری آفت به صورت انفرادی و به ندرت در دسته های حداکثر 4 تایی ، در زیر پوست میوه های جوان و حداکثر تا عمق 1.5 میلیمتری زیر پوست میوه صورت می گیرد.

در ادامه:(کامل و ریز مطلب شرح داده شد!)

مشخصات ظاهری و مراحل رشدی آفت

                                                    نحوه خسارت مگس خربزه

                                                                                    راه های مبارزه با آفت


مشخصات ظاهری و مراحل رشدی آفت

   الف) مرحله تخم   

   تخم های این آفت،به شکل کشیده بوده ،رنگ سفید دارد وبه طول درحدود1تا1/1میلی مترمی باشد    

(لاروی) ب) مرحله                                                                                                                                                  کرم های مگس خربزه بلافاصله پس ازخروج ازتخم ،به طول یک میلی متر،بی رنگ وشفاف هستند.این کرم ها،همانندکرم سایرمگس ها پا ندارند. سر آنها باریک است و به تدریج ، به سمت انتهای بدن عریض می شوند . کرم ها در اخرین مرحله رشدی خود به رنگ کرم روشن و حداکثر به طول 11 میلیمتر می رسند .

:  ج ) مرحله شفیرگی

     کرم ها پس از آخرین مرحله رشدی خود ، از میوه ها بیرون آمده و بسته به بافت خاک در عمق 3 – 10 و گاهی تا 25 سانتیمتری خاک تبدیل به شفیره می شوند . شفیره های آفت بیضوی شکل و به رنگ کاهی تا قهوه ای روشن به طول 5 – 6 و عرض 3 – 3.5 میلیمتر می باشد .

   د ) مرحله حشره کامل  

     حشرات کامل ، مگس هایی هستند به طول حدود 6 – 7 میلیمتر با رنگ عمومی طلایی ، چشم هایی سبز و روی قفس سینه ی آنها خال های سیاه رنگی دیده می شود . بال های این حشره ، شفاف و دارای لکه های تیره هستند . این لکه ها در بال سمت راست شبیه عدد 118  و در بال سمت چپ شبیه عدد 811 می باشد . 

نحوه خسارت مگس خربزه

    همانطور که قبلا اشاره شد، این آفت در زیر پوست میوه های کوچک گیاهان جالیزی تخم گذاری می کند . سپس ، کرم از تخم خارج شده و با پیشروی درداخل میوه ، تونلی ایجاد می کند که طراف آن سفت و قهوه ای می شود .

     کرم ها بعد از تغذیه کافی ، برای شفیره شدن ، پوست میوه را سوراخ کرده و در داخل خاک ، تبدیل به شفیره می شوند .

     سوراخی که کرم در میوه ایجاد می کند راه مناسبی برای ورود یکسری عوامل میکروسکوپی می شود . این عوامل باعث پوسیدگی و گندیدگی میوه می شوند . بنابراین، آفت علاوه بر کرمو کردن میوه ، گاهی باعث پوسیدگی آن شده و به این ترتیب موجب افزایش خسارت می گردد .

راه های مبارزه با آفت

مبارزه زراعی 

     الف ) ضد عفونی کردن بذور خربزه : بذور خربزه قبل از کشت با سموم قارچکش و

حشره کش مناسب ضدعفونی گردد تا بعداً دچار بوته میری و حمله تریپس قرار نگیرد .

     ب ) خاک ورزی: خاک ورزی به خوبی قبل از کشت انجام شود تا بوته های خربزه

 همزمان و یکدست سبز شوند .

     ج ) کشت زود هنگام: کشت خربزه در بهار ، حتی المقدور زود انجام شود . تا سریعتر بوته ها به میوه نشسته و قبل از ظهور مگس ها ، میوه های خربزه درشت و پوست آنها ضخیم شده باشد و مگس نتواند زیر پوست این میوه ها تخم ریزی نماید . ( ابتدا و نیمه اردیبهشت ماه بهترین زمان کاشت )

   --  کاشت خربزه هایی که مگس خربزه رغبت کمتری برای تخم گذاری در آنها دارند ،موجب کاهش جمعیت آفت و خسارت کمتر می گردد .

     --) جمع آوری محصولات آلوده : در طول دوره داشت ، کلیه میوه های آلوده به مگس خربزه از مزرعه جمع آوری و معدوم گردند تا از تراکم آفت در نسل بعد کاسته شود . 

     اجرای عملیات شخم و دیسک زدن مزرعه خربزه : یکی از راه های  بسیار موثر در "کاهش انتقال ذخیره آفت به سال بعد " است . به این صورت که   اواخر فصل زراعی خربزه   یعنی بلافاصله پس از برداشت محصول زمانیکه بوته ها هنوز سبز هستند  دارای میوه های ریز می باشند  ولی این میوه ها فرصت رسیدن را نخواهند داشت  و فقط شرایط مناسبی برای زاد و ولد مگس خربزه فراهم نموده اند باید عملیات شخم و دیسک انجام شود .ز ) یخ آب زمستانه : در مناطقی که دارای زمستانه های سرد می باشند ، استفاده از یخ آب زمستانه ( با توجه به اطلاعات هواشناسی منطقه ) ، تلفات قابل قبولی بر آفت ،در دورۀ  زمستانگذرانی خواهد داشت ح  ) آیش و تناوب زراعی : رعایت آیش و تناوب زراعی از اصول اولیه کشاورزی است که در کنترل تمامی آفات سهم بسزایی دارد .

مبارزه شیمیای 

زمان این نوع مبارزه موقعی است که،میوه هابه اندازه یک گردو شده اند یا به عبارتی شروع سیبچه دهی می باشد. به این ترتیب که :
              بایددرسه نوبت  بایکی ازسموم حشره کش فسفره کم دوام  به میزان توصیه شده  با فاصله یک هفته تا 10روز با رعایت تناوب در سموم شیمیایی علیه حشره های کامل آفت ، اقدام به سمپاشی گردد.

به منظور بالا بردن کارایی سموم مورد استفاده ، خوب است 2 – 3 درصد ملاس چغندر قند ، به محلول سمی اضافه شود .با این کار ، علاوه بر خاصیت تماسی ، خاصیت گوارشی نیز به سموم افزوده می شود .برای این منظور بهتر است ابتدا ملاس چغندر قند صافی مقدار توصیه شده  سم به این محلول شیرین را در آب حل کرده و پس از رد کردن از اضافه شود .

    ضمناً بهتر است از سمپاش های مناسب و مجهز به نازل های مخصوص دفع آفات نباتی (مخروط پاش ) استفاده شود . این سم پاش ها ، فشاری مناسب ایجاد کرده و تولید قطره نمی کنند .

همچنین خوب است

      سمپاشی در هوای آرام و خنک ( صبح زود و یا عصر )  و حتماً دو روز بعد از آبیاری انجام گیرد .چون بعد از هر آبیاری تعدادی مگس جدید از خاک خارج می شوند و علاوه بر آن ، بوته ها شاداب بوده و کمتر به خاطر سمپاشی دچار تنش و یا سوختگی می شوند . 

روش جدید کاهش خسارت مگس خربزه بدون استفاده از سموم شیمیایی

 

۲۳ اردیبهشت ۱۳۹۱ (۱۶:۲۹ب.ظ) 
روش جدید کاهش خسارت مگس خربزه بدون استفاده از سموم شیمیایی خبرگزاری موج - در راستای تولید محصول سالم، پژوهشگر بخش تحقیقات گیاه پزشکی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان رضوی با انجام پروژه ای تحقیقاتی، روشی غیر شیمیایی را برای کاهش خسارت مگس خربزه ارایه کرد. به گزارش خبرگزاری موج به نقل از روابط عمومی موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور، مهندس رحیمی مجری پروژه با بیان اینکه خربزه یکی از محصولات کشاورزی با ارزش افزوده‌ی بالا در سطح استان خراسان رضوی است، اضافه کرد: سالانه برای مبارزه با آفت مگس خربزه در سطح مزارع استان چند مرحله سمپاشی انجام می شود.وی ادامه داد: لذا هدف از اجرای این پروژه ی تحقیقاتی کاهش مصرف سموم شیمیایی در سطح مزارع بوده است.این پژوهشگر اظهار داشت: بر اساس نتایج حاصل از تحقیق انجام شده، رطوبت خاک نقش اساسی در آلودگی مزرعه به این آفت داشته و عامل اصلی تفریخ شفیره های این مگس است.وی خاطر افزود: به طوری که با کاهش رطوبت خاک ظهور مگس خربزه نیز کاهش می یابد.رحیمی خاطر نشان ساخت: با مدیریت صحیح رطوبت خاک در زمان مناسب و روش های نوین آبیاری، می‌توان نسبت به کنترل آفت در قالب برنامه‌ی مدیریت تلفیقی آفات اقدام کرد.شایان ذکر است، مگس خربزه مهمترین آفت این محصول بوده، بطوری که میوه های آلوده به این آفت غیرقابل مصرف است و خسارت زیادی را به کشاورزان وارد می کند. 

 

منابع مورد استفاده:

1-آرقند، بهروز. معرفی مگس. Dacus cp و بررسی های مقدماتی آن در هرمزگان نشریه آفات و بیماری های گیاهی جلد ۵۱ شماره ۱ و ۲ ، ۱۳۶۲ ص ۳- ۹.

2-افشار، جلال . 1317 . آفات صیفی، سبزیجات، نباتات صنعتی و علوفه ایران و دفع آن ها. انتشارات اداره کل کشاورزی تهران . 124 صفحه.
3-اقتدار، عباداله . 1369 . بررسی بیولوژی و مبارزه شیمیایی با مگس خربزه در استان فارس، نشریه آفات و بیماریهای گیاهی، جلد 58 شماره 1و2 صفحه 56-67 .
4-رحیمی، حسن . 1374 . بررسی روش های غیر شیمیایی در کنترل مگس خربزه در  شهرستان بیرجند. گزارش نهایی بخش تحقیقات آفات و بیماریهای گیاهی مرکز تحقیقات کشاورزی خراسان.
5- -رحیمی، حسن . 1381 . نقش ملاس چغندرقند در افزایش کارایی سموم علیه مگس خربزه . پانزدهمین کنگره گیاه پزشکی . ایران . کرمانشاه
6-رحیمی ، حسن . 1386. ارزیابی کارایی حشره‌کش‌های جدید در کنترل مگس‌های جالیز. گزارش نهایی بخش تحقیقات آفات و بیماریهای گیاهی مرکز تحقیقات کشاورزی خراسان.
7-سیرجانی ، محمد . 1374 . بررسی مگس های میوه جالیز و بیولوژی گونه غالب در کاشمر. پایان نامه فوق لیسانس حشره شناسی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز، منتشر نشده.
8-هادیزاده، علیرضا و سید مهدی حسینی . 1370 . بررسی بیولوژی مگس خربزه در استان خراسان. گزارش پژوهشی بخش تحقیقات آفات و بیماریهای گیاهی مرکز تحقیقات کشاورزی خراسان. صفحه 113-

http://www.khabaryaab.com/

http://gallery.ykt.ru/



 
موضوعات
لینک دوستان
دیگر موارد
تماس با ما

.